Życie bez glutenu – czy gluten jest rzeczywiście szkodliwy?
W pewnych momentach skorzystanie z porad dietetyka to najlepsze rozwiązanie. Z jakiego powodu? Bo na świecie pojawia się dużo mitów, jakie dotyczą pożywienia. Choćby mit dotyczący glutenu. Dużo osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Naturalnie, jest – problem polega na tym, że tylko dla co niektórych ludzi. Artykuły mleczne także są wrogie dla alergików. W następstwie tego przed metamorfozami żywieniowymi trzeba zwrócić się po poradę do dietetyka, który zaleca różnorodne testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do profesjonalisty w dyscyplinie odchudzania, ponieważ nie chcą się potwierdzać że mają jakikolwiek problem. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda oraz, że szybko zdobędziemy ładną i szczupłą postawę. Jednakże prawda bywa gruntownie inna oraz raz za razem nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje lub po prostu nie posiadamy siły na to, by stosować ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Najogromniejszym błędem jest stosowanie paru typów diet, jedna po drugiej oraz przerywanie ich po niedługim czasie oraz powracanie do starych nawyków żywieniowych. Z jakiego powodu? Bowiem organizm zaczyna przyzwyczajać się do tego, że słuszna ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej ilości jakby potrzebował i rozpoczyna się bronić kiedy jedynie jest ich mniej. co zawiera gluten Ta obrona skutkuje dużym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w organizmie ludzkim, przede wszystkim, jeśli gwałtownie zjemy zbyt niemało. To fundamentalny błąd odchudzających się, lepiej w związku z tym rozpocząć jedną długotrwałą dietę ale nie zmieniać jej.
Zobacz filmik