Pizzeria Kraków

Prawdziwy włoski makaron inaczej jaki?
Jeśli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci oraz klienci na świecie spożywają na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną narodowością, która z radością zjada makaron więcej niż raz na dzień.

kuchnia włoska  Kraków

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie główne, a nie jako bazowe cukry, które akompaniują posiłkom jako danie poboczne – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi bądź też rybnymi – jest kolejnym wyśmienitym przykładem zwykłej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno znaleźć makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można utworzyć łatwe bądź też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do stereotypowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie trzeba je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron z reguły gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

W takim razie, jeżeli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ulubionych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtenczas wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub też innym, równie wyśmienitym daniem. Prosto, czysto i wyśmienite -o to chodzi!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *